Saturday, November 17, 2012

Patin Pahang Masak Tempoyak (Resipi Mak)

Alhamdulillah..hari ni saya masak ikan patin masak tempoyak, makanan kegemaran dari kecil lagi. Sekarang sedang menunggu ikan masak. Jadi sementara menunggu tu, bolehlah saya taip resipi di sini. Lain kali, bila nak buat lagi, boleh rujuk resipi di sini sahaja.

Bahan-bahan:
  • 1 ekor ikan patin
  • tempoyak ( bahan wajib)
  • daun kesum
  • bunga kantan (diambil batangnya sekali)
  • kunyit
  • cili padi dan garam (ditumbuk bersama)
  • Air
Cara membuatnya:
  • Sebelum dimasak, kesemua bahan diperap dalam 10 minit. Ini bertujuan untuk menjadikan ikan dan bahan-bahan tersebut menjadi 'mesra'.
  • Lagi banyak tempoyak, lagi bagus. Tempoyak dilumurkan keseluruhan ikan termasuk dalam ikan tersebut.
  • Selepas 10 minit, ikan tersebut bolehlah dimasak dengan menambah air ke dalam periuk. Air dimasukkan separas dengan ikan
  • Bila dah mendidih, bolehlah dirasa. Jika tempoyak kurang masam, tambah sedikit asam keping untuk menambak rasa masam.
Nyum, nyum...sedapnya bila dah siap. Rasa nak tambah banyak kali. Tak boleh nak berdiet kalau masak sedap-sedap macam ni..hehe

Sebelum digaul

Digaul dan diperap

Setelah siap


No comments:

Post a Comment