Wednesday, November 14, 2012

Ayam Goreng Mini Korea / Yangnyeom Tong Dak


Ayam Goreng Mini Korea / Yangnyeom Tong Dak

Bahan - bahan 1 :
1 keping dada ayam ( potong kecil )*
3 cubit garam*
2 cubit serbuk lada hitam*
1 sb kanji jagung ( corn strach )
1/2 biji bawang besar kuning ( hiris kasar )
minyak secukupnya untuk goreng ayam
( perapkan bahan bertanda * sahaja selama 15min )

Bahan - bahan 2 :
1 biji putih telur
4 sb kanji jagung
1/2 sb air
( gaul rata semua bahan dalam 1 mangkuk )

Bahan - bahan 3 ( Sos ) :
2 sb sos tomato
2 sb madu @ corn syrup
1 sb gula
1 sb bawang putih cincang
1 sk gochujang cili paste @ cili giling / paste cili
1 sk mayonis
1 sk bijan
1/2 sk minyak zaitun
1/2 sk minyak bijan
secubit serbuk lada hitam
( gaul rata semua bahan dalam 1 mangkuk )

Cara - cara :
1. taburkan 1sb kanji jagung atas perapan ayam tadi. gaul rata.
2. masukkan perapan ayam ke dalam bancuhan bahan-bahan nombor 2 tadi.
3. panaskan minyak, goreng ayam hingga kekuningan. angkat dan toskan minyak.
4. didihkan bahan sos bersama bawang besar, then masukkan ayam goreng tadi. gaul rata sekejap dan angkat.

No comments:

Post a Comment