Saturday, April 13, 2013

Kari Ayam Tanpa Santan

Bahan-bahan:
4 sekawan ( bunga lawang, kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga)
3 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1/2 halia sebesar ibu jari
Daun kari
1 ekor ayam
Kentang
Air
Minyak
Garam
Gula
Cara membuat:
1) Masuk minyak. Dah panas, letak bawang dan halia ( dikisar sekali)
2) Kemudian, letak 4 sekawan
3) Masukkan daun dan serbuk kari
4) Masukkan 3 sudu besar kari ayam dan 1 sudu besar kari ikan. Tumis sehingga garing
5) Masukkan ayam dan lebihan air kisar
6) Masukkan air sedikit demi sedikit
7) Masukkan kentang dan air. Pastikan air tidak dimasukkan terlalu banyak kerana air ayam aksn keluar
8) Bila kentang sudah empuk, masukkan gula dan garam secukup rasa. Sudah siap

No comments:

Post a Comment